Bläck

Här hittar du vackra bläck till din reservoarpenna eller glaspenna. Välj mellan många olika färger och nyanser!
Läs mer om olika benämningar kring ett bläcks egenskaper längre ned på sidan.


Sheen, shading, shimmer?

Vad betyder de olika benämningarna i bläckets produktbeskrivning?

Sheen: Sheen är en metallisk glans som syns tydligt när du vinklar på pappret om du använt ett bläck med sheen. Ibland kan det vara i en annan kulör än bläckets basfärg vilket gör bläcket flerfärgat. Sheen visar sig mer på papper som är ytbehandlade och som inte suger åt sig bläcket så mycket, t ex Clairefontaine eller Midori MD Paper.

Shading: Shading beskriver hur mycket eller lite ett bläck varierar i mörkhet och ljushet när du skriver med det. Till exempel så har ett bläck med hög shading mycket variation mellan olika områden i bokstäverna när du skriver. Ofta har ljusa bläck mer shading än mörka bläck.

Shimmer: Ett bläck med shimmer har glitter- eller shimmerpartiklar i sig som gör att bläcket glittrar. Bläck med shimmer kan ibland klumpa ihop sig i din reservoarpenna och göra den svårare att rengöra. Ett bläck med finare shimmerpartiklar gör risken lägre. Använd gärna shimmerbläck i pennor som är lätta att rengöra, eller med en glaspenna / dip pen som bara sköljs eller torkas av. 

Var noga med att skaka en flaska med bläck som har shimmerpartiklar i sig innan du använder det, annars samlas allt glitter i botten på flaskan.